Hoe stel je een zorgvolmacht op?

Publié le 26/09/2022 Publié par Droits Quotidiens
Partagez cet article

Je kunt zelf een zorgvolmacht opstellen of je kan hulp vragen aan een advocaat of een notaris

Als er in je zorgvolmacht wensen staan rond een gift of de verkoop van een onroerend goed, dan schakel je best de hulp in van een notaris. Vraag vooraf aan je notaris wat de zorgvolmacht gaat kosten. Meestal is de prijs tussen de 300 en de 500 euro.

Je moet bekwaam zijn op het ogenblik dat je de zorgvolmacht opstelt. De notaris beoordeelt of je wilsbekwaam bent.  

In de zorgvolmacht moeten de volgende elementen voorkomen: 

  • je naam en persoonlijke gegevens; 
  • de naam van je lasthebber en zijn/haar persoonlijke gegevens. Je kan één of meerdere personen aanduiden. Het kan gaan om een familielid, een vriend of iemand anders uit je omgeving; 
  • de bevoegdheden de je lasthebber krijgt, het kan gaan om beslissingen: over je persoon, bijvoorbeeld voor het uitoefenen van je patiëntenrechten, het kiezen van een woonplaats, enz. 
  • en/of 
  • over je goederen, bijvoorbeeld voor het beheren van je bankrekening, het indienen van je belastingaangifte, enz. 
  • eventueel vanaf wanneer de zorgvolmacht in werking treedt, bijvoorbeeld als 2 artsen vaststellen dat je niet meer bekwaam bent; 
  • eventueel specifieke instructies aan je lasthebber, bijvoorbeeld in welk woonzorgcentrum je wil worden opgenomen en wat er dan met je huis moet gebeuren.

Je lasthebber heeft de keuze om de opdracht te aanvaarden.

Je moet je zorgvolmacht laten registreren in het centraal register van lastgevingsovereenkomst (CRL). De registratie kost 18,15 euro. 

  • Als je de zorgmacht via een notaris opstelt, zorgt die voor de registratie. 
  • Als je de zorgvolmacht niet via een notaris hebt opgesteld, moet je de zorgvolmacht afgeven op de griffie van het vredegerecht van je verblijfplaats. De griffie zorgt dan voor de registratie.

Je vindt meer info op de website van de federale overheidsdienst Justitie

Hoe stel je een zorgvolmacht op?

Lien

Présentation de l'auteur

Droits Quotidiens (Belgique)

Droits Quotidiens
Droits Quotidiens est une association solidaire, qui travaille au quotidien sur la compréhension du droit. Elle met à disposition, depuis plus de 20 ans, des informations pertinentes et continuellement actualisées, dans différents domaines du droit : famille, logement, argent, travail, étrangers, protection sociale & justice. L'objectif est de permettre à chacun d’accéder à la bonne information juridique, compréhensible, et au bon moment. Droits Quotidiens propose différents services en langage juridique clair, à destination des intermédiaires professionnels, tels que les travailleurs sociaux et les professions juridiques.

Du même auteur

Tags

    Partagez cet article

    Ces articles pourraient vous intéresser