Hoe weet je of iemand onder bewind is geplaatst?

Publié le 26/09/2022 Publié par Droits Quotidiens
Partagez cet article

Wanneer een vrederechter een bewindvoerder aanwijst, moet dat meteen gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad.

Hetzelfde gebeurt met alle beslissingen waarin de opdracht van de bewindvoerder wordt gewijzigd of beëindigd. 

Om na te gaan of iemand een bewindvoerder heeft:

  1. klik je hier
  2. voer je in de rubriek “woord(en) van tekst” de naam van de persoon en het woord “bewindvoerder” in; 
  3. klik je daarna op de knop “Opzoeking” en vervolgens op “Lijst”.

Je krijgt een lijst van alle beslissingen van de vrederechter over die persoon. Je vindt de naam van de bewindvoerder terug en of het een bewindvoerder over de persoon en/of de goederen is. De beslissingen zijn gerangschikt in chronologische volgorde. 

De beslissing tot plaatsing onder bewind wordt niet alleen gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, maar ook meegedeeld aan de burgemeester. De gegevens worden opgenomen in het bevolkings- of vreemdelingenregister. Ook de naam, de voornaam en het adres van de bewindvoerder staan daarin. 

Sommige personen hebben in het kader van hun beheer ook ook toegang tot het Centraal Register van Beschermde Personen (CBRP): bewindvoerders, de beschermde of te beschermen persoon, de erfgenamen van de beschermde of te beschermen persoon, de vertrouwenspersoon, de partijen in de procedure. Die personen zijn meestal al op de hoogte van het bewind.

De griffie stelt over elke beschermde persoon een administratief dossier samen, dat alle documenten bevat die verband houden met de procedure. Dat dossier kan, met de toestemming van de vrederechter, worden geraadpleegd door ieder die er belang bij heeft. De vrederechter bepaalt welke documenten mogen worden ingezien. Zijn uitdrukkelijke toestemming is nodig om het dossier te mogen fotokopiëren.

Hoe weet je of iemand onder bewind is geplaatst?

Lien

Présentation de l'auteur

Droits Quotidiens (Belgique)

Droits Quotidiens
Droits Quotidiens est une association solidaire, qui travaille au quotidien sur la compréhension du droit. Elle met à disposition, depuis plus de 20 ans, des informations pertinentes et continuellement actualisées, dans différents domaines du droit : famille, logement, argent, travail, étrangers, protection sociale & justice. L'objectif est de permettre à chacun d’accéder à la bonne information juridique, compréhensible, et au bon moment. Droits Quotidiens propose différents services en langage juridique clair, à destination des intermédiaires professionnels, tels que les travailleurs sociaux et les professions juridiques.

Du même auteur

Tags

    Partagez cet article

    Ces articles pourraient vous intéresser