Wat betekent einde van de arbeidsovereenkomst door medische overmacht?

Publié le 26/09/2022 Publié par Droits Quotidiens
Partagez cet article

De beëindiging van de arbeidsovereenkomst door medische overmacht betekent dat de werknemer om medische reden niet meer in staat is om het takenpakket uit te voeren. Daarom wordt de arbeidsovereenkomst beëindigd. Dat is niet hetzelfde als ontslag.

Er is geen opzegging of vergoeding verschuldigd.

De medische redenen kunnen fysiek of psychisch zijn (pesten op het werk of burn-out).

Er is overmacht. De overeenkomst kan niet meer worden uitgevoerd, maar noch de werkgever, noch de werknemer zijn er verantwoordelijk voor.

De overmacht kan tijdelijk zijn (de arbeidsovereenkomst wordt dan geschorst) of definitief (de arbeidsovereenkomst wordt dan beëindigd).

Om een arbeidsovereenkomst door medische overmacht te beëindigen, moet de werknemer definitief ongeschikt zijn om de afgesproken taken uit te voeren.

Hij/zij kan ook niet voor een andere taak worden ingezet.

Opgelet! Diegene die de arbeidsovereenkomst beëindigt door medische overmacht, moet kunnen aantonen dat de medische toestand een onvoorzienbare en plotse gebeurtenis is waardoor de arbeidsovereenkomst definitief moet worden stopgezet.

 

Als de werkgever of werknemer niet akkoord is met de medische overmacht, dan beslist de arbeidsrechtbank.

  • Is er geen sprake van medische overmacht, dan moet diegene die de arbeidsovereenkomst heeft beëindigd een vergoeding betalen aan de andere;
  • Is er wel sprake van medische overmacht, dan wordt de arbeidsovereenkomst onmiddellijk en zonder vergoeding beëindigd.

Om medische overmacht te kunnen inroepen moet de procedure van het re-integratietraject worden gevolgd. J

e vindt meer informatie in de fiches ‘Wat zijn de voorwaarden om een arbeidsovereenkomst door medische overmacht te beëindigen?’ en  ‘Hoe verloopt de procedure van het re-integratietraject?’.

Wat betekent einde van de arbeidsovereenkomst door medische overmacht?

Lien

Présentation de l'auteur

Droits Quotidiens (Belgique)

Droits Quotidiens
Droits Quotidiens est une association solidaire, qui travaille au quotidien sur la compréhension du droit. Elle met à disposition, depuis plus de 20 ans, des informations pertinentes et continuellement actualisées, dans différents domaines du droit : famille, logement, argent, travail, étrangers, protection sociale & justice. L'objectif est de permettre à chacun d’accéder à la bonne information juridique, compréhensible, et au bon moment. Droits Quotidiens propose différents services en langage juridique clair, à destination des intermédiaires professionnels, tels que les travailleurs sociaux et les professions juridiques.

Du même auteur

Tags

    Partagez cet article

    Ces articles pourraient vous intéresser