Het handcontact: een belangrijke speler om u te adviseren en te begeleiden in geval van handicap!

Publié le 22/02/2021 Mis à jour le 23/12/2022
Publié par Le Réseau SAM
Partagez cet article
Image info utile

Voor de SAM is het niet altijd gemakkelijk om hun weg te vinden in de stappen die voor hun familielid moeten worden ondernomen. Als u mantelzorger bent voor iemand met een handicap, is er een baan "op maat" gecreëerd om u te ondersteunen.

Een verzorger zijn 🐢 is niet gemakkelijk. Je moet met twee levens jongleren, de administratieve procedures 📝 zijn vaak ingewikkeld, om nog maar te zwijgen van het feit dat de administraties soms te ver van je huis zijn.


Het was op basis van deze vaststellingen dat de functie "handicontact" aanvankelijk werd gecreëerd binnen de Waalse gemeentebesturen. Vandaag zijn er meer dan 200 handicontacten in 157 gemeenten in Franstalig België.





Wat is een handcontact?

AviQ, het Waalse agentschap voor gehandicapten, definieert het handicontact als een "gemeenschappelijke referentie" 👩 die tot taak heeft gehandicapten en hun familieleden te informeren en door te verwijzen naar de organisaties en diensten die aan hun behoeften kunnen voldoen. Op hun eigen manier vervullen zij de rol van SAM 🐢 voor de kwetsbare mensen die zich tot hen wenden door hen toegang te geven tot de informatie die zij nodig hebben.


In zijn missie handelt het handicontact niet alleen: het staat centraal in een netwerk van adviseurs en diensten voor gehandicapten. Zij legt contacten met organisaties en verenigingen die betrokken zijn bij de hulpverlening aan gehandicapten.




Welke ondersteuning kan een handicontact u bieden?

De handicontact is uw contactpersoon bij overheidsdiensten, ziekenfondsen, OCMW's, enz. Het zal je in contact brengen met de juiste mensen.


Haar werkterrein is enorm. Volgens Françoise Tangre, coördinator van het project "handicontacten" binnen AviQ, hebben de meest voorkomende verzoeken die door handicontacten worden behandeld betrekking op uitkeringen voor gehandicapten 👩🦽 (15%), financiële vragen 💰 (11%), aangepast vervoer 🚑 (11%), huisvesting 🏡 (10%), of werkgelegenheid 🧑💼 en opleiding (9%).


Om zo goed mogelijk aan alle aanvragen te kunnen voldoen, volgen de handicontactors door AviQ georganiseerde opleidingen.




Waar vind ik een handcontact?

De situatie in Wallonië

In Wallonië zijn er in elk van de 5 provincies (Waals-Brabant, Henegouwen, Luik, Luxemburg en Namen) ongeveer 40 handicontakten.


Raadpleeg de lijst van contactpersonen voor elke provincie door op de onderstaande links te klikken:


👉 Lijst van handicaps in de provincie Waals-Brabant


👉 Lijst van handicaps in de provincie Henegouwen


👉 Lijst van handicaps in de provincie Luik


👉 Lijst van handicaps in de provincie Luxemburg


👉 Lijst van handicaps in de provincie Namen


Vertraging in Brussel

In Brussel loopt het project handicontact nog steeds. In de hoofdstad is Ukkel de enige gemeente die deze dienst al heeft ingevoerd.


De dienst 'handicontact' van Ukkel werkt volgens het principe van een one-stop-shop. Het is ontwikkeld door de afdeling Sociale Actie in samenwerking met de gemeente.


Voor deze dienst kunt u contact opnemen met mevrouw Isabelle Charlier op 02/348.68.22, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 15.30 uur.


 

Het handcontact: een belangrijke speler om u te adviseren en te begeleiden in geval van handicap!

Résumé de l'article

Binnen bepaalde Waalse gemeentebesturen dient het "handicontactpunt" als referentie voor mensen met een handicap: ☑️ Administratieve procedures: onderlinge verzekering, OCMW, erkenning arbeidsongeschiktheid, enz. ☑️ Oriëntatie op de passende structuren ☑️ Hulp bij het vinden van geschikte huisvesting ☑️ Beoordeling van de behoeften

Tags

  • Gestion administrative
  • Huisvesting
  • Steun
  • Handicap
  • Verzorger
  • SAM
  • Administratif
  • handicontact
Partagez cet article