SAM geeft ideeën: Ontspanning en vrije tijd in België of elders

Publié le 02/03/2022 Mis à jour le 22/01/2024
Publié par Le Réseau SAM
Partagez cet article

Het is mogelijk om plezier te hebben met familie en vrienden, ongeacht hun gezondheidsproblemen. Binnen of buiten, de voorzieningen zijn aangepast zodat iedereen ervan kan genieten. Hier zijn wat ideeën voor activiteiten, verblijven en uitstapjes om te doen in de buurt van je huis of... iets verder weg 😉 !

België zit vol met goede plannen en mooie plaatsen die voor iedereen toegankelijk zijn om gratis te bezoeken, maar ook met verenigingen die buitenlanders een paar aangepaste vrije dagen aanbieden: in de zon of in de sneeuw!

Hier zijn enkele ideeën voor activiteiten om u bezig te houden in België...

PMR-vriendelijke zwem- of visstekken (meer/rivier) in Wallonië 

Er gaat niets boven een duik 🤽♀️ of een moment van ontspanning 🎣 bij een natuurlijk waterlichaam... Ook al zijn ze niet allemaal veilig toegankelijk, hier zijn er die gecontroleerd en toegankelijk zijn, zelfs voor mensen met beperkte mobiliteit:

  • 👉 Renipont strand: Het strand en het zwemgedeelte zijn toegankelijk voor gehandicapten en heeft aangepaste toiletten.
  • 👉 Robertville Lake: Het meer is toegankelijk voor PBM's, maar de site heeft geen aangepaste toiletten.
  • 👉 De Ourthe in Maboge: De badzone is toegankelijk voor gehandicapten, maar er is geen toegang tot aangepaste toiletten.
  • 👉 Het meer van Chérapont: Het meer is toegankelijk voor gehandicapten dankzij een monitor ter plaatse. De plaats heeft ook aangepaste toiletten.
  • 👉 Het Libramont Sportcentrum: Het meer en het zwemgedeelte zijn toegankelijk voor gehandicapten, maar er is geen toegang tot het toilet.
  • 👉 La Semois in Herbeumont: Het water is toegankelijk voor gehandicapten, maar de toiletten zijn niet toegankelijk.
  • 👉 Le Centre Sportif de Saint-Léger: Het sportcentrum is toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit en er zijn aangepaste toiletten.

De Franse website Handiplage vermeldt ook stranden die toegankelijk zijn voor personen met beperkte mobiliteit. Dit is iets om rekening mee te houden bij het kiezen van uw bestemming in Frankrijk.

Wandelen in een rolstoel: enkele "Natuur/Gezondheid" routes aangepast voor PBM!

Een frisse wind midden in de natuur 🌳... Niets te ingewikkeld en zo goed voor de gezondheid! Hieronder vindt u enkele originele wandelingen en plaatsen die u niet mag missen in Wallonië en Brussel. 

Wandel rond op twee, drie of vier wielen!

Wandelen in de stad of midden in de natuur... te voet is goed, maar op de fiets 🚴 is beter! Er zijn veel paden gereserveerd voor fietsers, of ze nu beginnend of meer ervaren zijn. Bovendien zijn er verschillende manieren om het hele gezin mee te krijgen: een reiswieg om te trekken, een aangepaste tandem, pedalen op handhoogte... Alle middelen zijn goed om ervan te genieten!

👉 De RaVel en véloroutes in Wallonië: Deze website geeft een overzicht van de wandelroutes in het Waalse landschap. Meestal zijn deze paden toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit, net zoals de voetgangers, fietsers en ruiters die op de RaVel rijden.

👉 Vlaanderen Fietsland: duizenden kilometers fietsplezier: Deze website geeft een overzicht van de kilometers fietspaden in Vlaanderen waar zondagfietsers naast niet-gemotoriseerde voertuigen rijden voor mensen met een handicap.

Geïnteresseerd maar niet de juiste apparatuur? Kijk eens bij Almagic, zij bieden materiaal te huur aan of als u wilt investeren in nieuw aangepast materiaal, raadpleeg dan Euromove. U kunt ook alles wat u nodig hebt tweedehands vinden via onze zoekertjes, Accessat, de databank van de vereniging Access&Go-APB, of PMR Récup.

En vind andere professionals via onze medico-sociale directory in de categorie "medische apparatuur".

Als je "vakantie" zegt, zeg je "opleidingen"... of je nu gehandicapt bent of niet!

Meer dan ooit zijn de cursussen 🧒🏼 populair! Multisport, natuur, wetenschap, pony's... alle thema's zijn mogelijk. Sommige zijn aangepast en andere inclusief, ze kunnen soms kinderen in internaat opvangen als dat mogelijk is.

Van de vrijetijdsactiviteiten waarnaar in het SAM-netwerk wordt verwezen, organiseren sommige cursussen:

  • 👉 ANIJHAN: Voor "Animation de Jeunes porteurs d'un Handicap", dit is een verblijfsaanbod (met boarding) voor kinderen en tieners met een handicap.
  • 👉 JOSO Adaptsport: Deze vereniging biedt het hele schooljaar door sportactiviteiten aan voor jongeren met of zonder handicap.
  • 👉 United Dance: Gebaseerd op het principe van "aangepaste dans", biedt dit dansgezelschap cursussen en workshops aan voor kinderen met het syndroom van Down.
  • 👉 AMA Jeunesse: Deze VZW in Brussel biedt het hele jaar door en tijdens de schoolvakanties vechtsporten en handisporten aan.
  • 👉 Auti Bol D'Air: Dit speelterrein is aangepast aan autistische kinderen en verwelkomt hen ook tijdens de schoolvakanties.
  • 👉 Le CREE: Deze vereniging richt zich op slechthorende of dove jongeren en biedt aangepaste vrijetijdsactiviteiten en reizen naar het buitenland.
  • 👉 Le Site PEP: biedt aangepaste cursussen en verblijven voor kinderen en tieners: Deze Franse site biedt aangepaste verblijven en cursussen aan in Frankrijk en in het buitenland.
  • 👉 Handikolo: Voor kinderen met een handicap tussen 7 en 17 jaar biedt Handikolo het hele jaar door aangepaste vakantiekampen onder toezicht.

Sensatie voor iedereen?

Gelukkig heeft ons vlakke land verschillende pretparken 🎡 en de meeste daarvan kunnen een groot publiek ontvangen, ook mensen met een handicap als ze begeleid worden (sommige parken bieden een begeleider om de groepen te helpen).

Als u houdt van (min of meer) sterke sensaties, hier is onze selectie:

  • 👉 Walibi: Gelegen aan de kant van Waver, kan het pretpark mensen met een handicap verwelkomen, maar niet in alle attracties. Alle mensen die de ritten rijden moeten immers zelfstandig kunnen vertrekken in geval van een probleem. Geleidehonden zijn echter toegestaan en er zijn aangepaste toiletten beschikbaar.
  • 👉 Bellewaerde: Het themapark is toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit, maar zij moeten worden begeleid of voldoende zelfstandig zijn om te kunnen evacueren in geval van een probleem. Geleidehonden zijn toegestaan en de toiletten zijn aangepast voor gehandicapten.
  • 👉 Plopsaland: Een voorkeurstarief wordt toegekend aan gehandicapten met een geldig gehandicaptencertificaat.
  • 👉 Bobbejaanland: Het park heeft op zijn website een lijst opgesteld met de attracties en de mate van afhankelijkheid die nodig is voor toegang.

Safari in België ?

Verschillende dierenparken 🦒 op ons grondgebied zijn de trots van de Belgen en zijn voor het grootste deel toegankelijk voor het grootste geluk van iedereen, ook de meest kwetsbare.

  • 👉 Han Caves and Park: Han Caves heeft de Cap 48 PRM Accessibility Award gekregen. Als het bezoek aan de grotten en het park te voet niet haalbaar is voor PBM's, kunnen zij in de "Safari-Car" stappen.
  • 👉 Pairi Daiza: De wandelpaden in het park en de hotels zijn toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit.
  • 👉 Le Monde Sauvage d'Aywaille: De safari (aan boord van een voertuig) is toegankelijk voor mensen met een handicap.
  • 👉 Planckendael: De volledige rondleiding door het park is mogelijk in een rolstoel en ook de rondleidingen zijn aangepast aan de behoeften van bezoekers met een handicap.

Wetenschap in de schijnwerpers!

Er zijn veel musea in België en ze zijn bijna allemaal toegankelijk voor iedereen, ook voor mensen met een handicap. Wat is er beter dan wetenschap bedrijven 🔬 terwijl je plezier hebt? Bezoek de websites van de twee interactieve wetenschapsmusea voor meer informatie!

  • 👉 Technopolis: Dit museum gewijd aan de wetenschap opent ook zijn deuren voor beginnende wetenschappers en mensen met een handicap!
  • 👉 Sparkoh: Dit Waalse interactieve museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers (lift, hellingen...) en voor slechthorenden en doven.

...en als je verder wilt gaan, zijn hier nog wat ideeën!

Hoe organiseer je een vakantie of reis aangepast aan een handicap? Hier zijn een paar tips...

Dankzij de participatieve website Handiplanet kunnen mensen met een handicap (en/of hun begeleiders) hun reizen 🗺️ naar het buitenland organiseren.

Deze gebruiksvriendelijke site maakt het mogelijk om plaatsen te ontdekken die toegankelijk zijn voor alle mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap. De interacties van de gemeenschap maken het mogelijk de te bezoeken plaatsen maar ook de aangepaste hotels en restaurants beter te richten. Hier zijn ook verschillende tips om een aangepaste reis te organiseren.

Hier zijn ook verschillende manieren om te helpen bij het organiseren van een reis ✈️ aangepast aan verschillende handicaps, hetzij fysiek of mentaal, kijk op hun website en kies een bestemming!

  • 👉 Evasions VZW: Deze Belgische vereniging organiseert aangepaste verblijven maar biedt ook hulp aan families of personen met een verlies aan autonomie om hun verblijf te organiseren.
  • 👉 Le Silex : De VZW Le Silex, gevestigd in Sint-Lambrechts-Woluwe, organiseert vakantieverblijven in België en in het buitenland voor volwassenen met een mentale handicap.
  • 👉 SUPERNOVA - Séjours adaptés: Deze Franse site biedt vakanties aan voor volwassenen (vakanties in Frankrijk in het buitenland, vakanties aan zee in de bergen, cocooning vakanties, enz.)
  • 👉 A chacun ses vacances - Loisirs et vacances adaptés: Deze Franse structuur organiseert verblijven tijdens schoolvakanties (opgelet! Vakantiekalender in Frankrijk) en tijdens lange weekends.
  • 👉 APF Evasion: Deze Franse site organiseert vakanties aangepast aan situaties met een motorische handicap, individueel of in begeleide groepen, voor kinderen of volwassenen.
  • 👉 PEP - aangepaste gezins- en/of groepsvakanties: deze Franse vereniging biedt aangepaste vakanties voor gezinnen of groepen zodat iedereen ervan kan genieten!
  • 👉 Adaptour: Deze Franse website biedt verblijven aan voor mensen met beperkte mobiliteit.
  • 👉 Behandi: Dit gespecialiseerde Franse reisbureau biedt aangepaste individuele of groepsreizen aan in Frankrijk of in het buitenland.
  • 👉 Het Passerelle Netwerk: Dankzij het Passerelle Netwerk kunnen ouders met hun gehandicapte kind op vakantie gaan. De familieverblijven vinden plaats langs de hele westkust en in het zuiden van Frankrijk. De doelgroep zijn kinderen met een handicap die begeleid kunnen worden door gezondheidswerkers.
  • 👉 Vacances Répit Famille: Voor wie in gezinsverband respijt wil beleven, biedt dit Franse netwerk het concept van een onthaaldorp waar de afhankelijke persoon wordt begeleid terwijl u uitrust.

👉 VZW Décalage: De VZW Décalage probeert ontmoetingen tussen valide en gehandicapte mensen te bevorderen door middel van uitstapjes en groepsactiviteiten. De eendaagse activiteiten vinden meestal plaats in Brussel of in Waals-Brabant. Ze omvatten rondleidingen door tentoonstellingen en sites, creatieve workshops, activiteiten, enz. De door de VZW georganiseerde reizen worden in groepsverband of op verzoek uitgevoerd. Aan de groepsreizen nemen gemiddeld 12 tot 16 personen deel, met paren van valide en minder valide personen. Langeafstandsreizen duren ongeveer 3 weken, terwijl stedentrips in Europa 5 tot 12 dagen duren. De vereniging gebruikt haar twee aangepaste minibussen voor verplaatsingen tijdens activiteiten en georganiseerde uitstapjes. 

👉 Olé VZW: De vzw OLE (Organisons Leur Escapade) organiseert ook aangepaste vakanties voor volwassenen met een mentale handicap, evenals activiteiten in verband met hun aangepaste manege en hun accommodatie.  

Hoe ga je als PBM op wintersportvakantie?

Sommige van de bovengenoemde Franse agentschappen bieden reizen naar de bergen aan, maar de Belgische VZW Tourgether biedt handiskiing aan in bepaalde stations in onze buurlanden. Sinds enkele jaren bieden zij aan gehandicapten te begeleiden bij de organisatie van hun wintersportreizen (keuze van toegankelijke accommodatie, reservering van skipassen, terbeschikkingstelling van een piloot en gespecialiseerde uitrusting). Eenmaal ter plaatse begeleidt de Tandem ⛷️ piloot hen op de pistes en biedt de passagiers echte skisensaties en een prachtige omgeving. De tandem is geschikt voor alle soorten lichamelijke beperkingen, maar ook voor mensen met een geestelijke handicap. De piloot is gereserveerd voor de duur van de reis, wat maximale vrijheid en spontaniteit voor de gasten garandeert. Het project is gericht op gezinnen of vriendengroepen, maar we begeleiden ook Belgische non-profitorganisaties tijdens de winter.

Zij bieden pakketten aan die een bepaald aantal uren omvatten die volgens het gewenste ritme over de week moeten worden gespreid. Momenteel moet men voor onze piloot en zijn uitrusting 20 tot 25 euro per uur rekenen, volgens de gekozen formule, wat de helft is van de prijs van een instructeur van de Franse Skischool.

Een pas voor toegang tot cultuur en vrijetijdsactiviteiten? De "Europese gehandicaptenkaart"!

Voor veel van de bovengenoemde activiteiten is de Europese gehandicaptenkaart nodig om een voorkeurstarief en andere voordelen voor gehandicapten te kunnen toekennen. Deze kaart geeft toegang tot vele musea, activiteiten, pretparken, amusement of zelfs vakanties.

Nog steeds niet geïnspireerd? Wil je "verder" gaan?

Als u in de bovenstaande ideeën niet hebt gevonden wat u zoekt... Deze sites kunnen u helpen bij het vinden en organiseren van een activiteit die is aangepast aan u en uw gezin deze zomer of wanneer u maar wilt:

  • 👉 Handy.brussels : De Brusselse website van plaatsen en activiteiten die toegankelijk zijn voor gehandicapten.
  • 👉 Access-I: De site waarmee u plaatsen kunt vinden die toegankelijk zijn voor het publiek en aangepast zijn aan personen met beperkte mobiliteit.
  • 👉 VisitFlanders: De site voor toerisme in Vlaanderen, inclusief evenementen en plaatsen die toegankelijk zijn voor personen met een handicap.
  • 👉 Activhandi: De Franse website die plaatsen en verblijven vermeldt die zijn aangepast aan gehandicapten.

En stuur ons vooral al uw ideeën voor uitstapjes, reizen, opleidingen... die verenigbaar zijn met een handicap! We geven de info door! 😉 🐢 info@reseau-sam.be

SAM geeft ideeën: Ontspanning en vrije tijd in België of elders

Résumé de l'article

Ideeën om te ontspannen ondanks de moeilijkheden van een handicap 👨🦽? Ja, het is mogelijk! De meeste vrijetijdsactiviteiten in België zijn geschikt voor iedereen en sommige zijn zelfs gratis. Enkele tips om samen te ontspannen, in België of in het buitenland, in dit artikel : Zwemmen, wandelen of fietsen in de natuur, op het platteland of aan de kust 🌊 ✅ Uw kind inschrijven voor inclusieve cursussen 🧒 ✅ Ontdek pretparken, dierenparken 🦁 aangepast aan PMR ✅ Bezoek musea aangepast voor PRM 👨🦽 ✅ Organiseer een reis 🌎 of aangepaste vakantie ✅ Op wintersport gaan 🎿

Tags

  • Activiteit
  • Ontspanningn
  • PMR
  • Vakantie
  • Senior
  • Aangepaste vakantie
  • Verblijf
  • Aangepaste vrije tijd
  • Loisir
  • Groepsuitstapje
  • Aangepaste activiteiten
  • Wandeling
Partagez cet article