Maatschappelijk werker van de Gemeenschap, referentiepunt voor de SAM
Eve Destrebecq en Marie-France Delmoitiez zijn maatschappelijk werkers bij de gemeente van Enghien. Voor het SAM Netwerk leggen ze hun taak van ondersteuning en begeleiding uit.
Kunt u in het kort uw werk als maatschappelijk werker bij de gemeente beschrijven?
Ten eerste is het een ontvangstruimte, we ontvangen mensen in alle opzichten. We hebben een luisterfunctie 👂 en informatie volgens het gedane verzoek.
Wij verwijzen mensen naar de juiste dienst en indien nodig begeleiden wij hen bij hun inspanningen. Wij begeleiden geïsoleerde mensen of gezinnen, van alle leeftijden en op korte of lange termijn.
De aanvragen hangen af van de periodes... We krijgen veel aanvragen voor administratieve hulp : om een document in te vullen/te begrijpen 📝 omdat het jargon vaak ingewikkeld is, voor hulp bij huisvesting... Maar helaas doen we geen wonderen !
Wij ondersteunen de begunstigden bij hun procedures, bij hun administratieve problemen, maar vaak ook bij hun verslavingsproblemen 🍷 (alcohol, medicijnen, enz.).
Sinds kort behandelen we ook aanvragen bij de FOD sociale zekerheid voor mensen met een handicap.
In het algemeen zijn het de maatschappelijk werkers van de ziekenfondsen of de "Zwarte Maagd" die dit regelen, maar wij bieden ook aan om onze begunstigden bij deze procedures te begeleiden tijdens specifieke afspraken. We hebben een toegankelijke ruimte met internettoegang ingericht, zodat we het dossier met hen direct online kunnen afhandelen.
Wat onderscheidt u van een maatschappelijk werker die bijvoorbeeld voor een coördinatiecentrum of een ziekenfonds werkt?
Onze specialiteit is generalistisch te zijn! We hebben een globale visie op het sociale netwerk 🌐 en een goede kennis van het veld.
Ons voordeel is dus dat wij onze begunstigden beter naar de juiste dienst kunnen leiden. Bovendien hebben we geen "OCMW"-label of iets anders, dus mensen zijn niet bang om naar ons toe te komen omdat ze bij de gemeente voor “alles” terecht kunnen wat niet noodzakelijk betekent dat je sociale bijstand nodig hebt.
Hoe kunt u de SAM’s helpen?
Geval per geval ontmoeten we steeds meer SAM's 🐢 ! Vroeger wisten mensen niet dat zij mantelzorgers waren, terwijl zij zich nu als zodanig beginnen te identificeren.
Als gevolg van de vergrijzende bevolking 👵 melden SAM’s zich regelmatig bij ons. SAM's 🐢 zijn de kinderen van mensen met een verlies aan autonomie, maar ze zijn vaak zelf al bejaard! Het is dan ook normaal dat zij zich tot ons wenden om hen te ondersteunen en diensten op te zetten die hen in hun rol als SAM kunnen ontlasten.
Moet u in uw gemeente wonen om mensen naar u te kunnen verwijzen?
In principe niet... We weigeren niemand, maar als we mensen doorverwijzen, kunnen we beter iemand informeren die in de gemeente woont waar we werken.
Bovendien vragen we ze niet waar ze vandaan komen maar het is wel gemakkelijker om dat te weten.
Het is belangrijk op te specificeren dat wij een volledig gratis dienst zijn! En als we niet direct een antwoord hebben voor onze beller, doen we altijd ons best om onderzoek te doen en aanknopingspunten te bieden.
Voel je je soms ook een SAM tijdens je werk?
Ja! En het is niet alleen op het werk... Ook wij hebben ouder wordende ouders en grootouders 👴🏽.
We hebben dus in zekere zin de rol van SAM 🐢 voor mensen in moeilijkheden die bij ons als maatschappelijk werkers komen.
Vind de sociale diensten en het OCMW waarnaar wordt verwezen in de medisch-sociale gids van het SAM-netwerk.
Samenvatting van het artikel
Tags
- Begeleiden
- Sociale bijstand
- Maatschappelijk werkster
- Steun
- Ondersteun
- Help
- Benader
- Oriëntatie
- Gemeente
- Procedure
- Verzorger
- SAM
- Aide administrative
- Verslaving
- Stad
- Gratis
- Gemeenschappelijk