Zoom: Administratieve en organisatorische formaliteiten na een overlijden

Gepubliceerd op 19/10/2023 Mis à jour le 05/12/2024
Gepubliceerd door Le Réseau SAM
Deel dit artikel

Een geblokkeerde bankrekening, de ceremonie organiseren, de begrafenis regelen... Het overlijden van een dierbare kan, naast het verdriet dat het veroorzaakt, een aantal organisatorische zorgen met zich meebrengen. Het is beter om van tevoren aandacht te besteden aan deze zaken dan ze gehaast te moeten afhandelen, zodat het rouwproces de plaats kan krijgen die het toekomt.

Door de wensen van je dierbare te kennen of je wensen voor je eigen einde kenbaar te maken, kunnen bepaalde punten zoals de ceremonie of de keuze van de begraafplaats van de overledene gemakkelijker worden geregeld, terwijl de keuzes van de overledene worden gerespecteerd.

Natuurlijk moeten er ook andere administratieve stappen worden genomen, zoals het heropenen van bankrekeningen die bevroren waren op het moment van overlijden 🏦 het verkopen van een huis 🏡 erfenisprocedures en mogelijk het leeghalen van de laatste woonruimte van de overledene.

 Laten we in dit SAM-artikel de eerste stappen inventariseren die genomen moeten worden, zodat je je er snel aan kunt wijden en zo deze mentale last kunt wegnemen.

Voor het overlijden: je wensen kenbaar maken zodat ze kunnen worden gerespecteerd

Hoewel het niet gemakkelijk is om erover na te denken als je nog volop in leven bent, is het heel nuttig om je wensen aan het einde van je leven en voor je begrafenis ⚰️ kenbaar te maken als je wilt dat ze volledig worden gerespecteerd.

Hetzelfde geldt voor je nalatenschap 💰 en dus voor wie je nalatenschap zal erven, of die nu groot of klein is.

Een eenvoudige manier om dit te doen is om het te bespreken met degenen die het dichtst bij je staan (goede vrienden, familieleden, enz.). Maar het is ook mogelijk om het concreter te maken door een formulier in te vullen, hetzij op een veilige plaats die bekend is bij je naasten, hetzij door het achter te laten bij de gemeente; door je wensen in een testament kenbaar te maken aan je notaris, hoewel dit misschien pas wordt geopend nadat de begrafenis is geregeld; of door de kwestie aan te kaarten bij een eventuele begrafenisverzekering die je hebt afgesloten.

Op deze manier kun je je wensen op belangrijke punten duidelijk maken, zoals de keuze van begrafenis ⚱️ (cremeren, begraven, as verstrooien, etc.), of je een religieuze of seculiere ceremonie wilt, of zelfs de hele organisatie van je begrafenis. 

Bij crematie is het bijvoorbeeld mogelijk om de as te verstrooien op ⚱️ op een grasveld op een speciale begraafplaats, de urn in een colombarium te plaatsen of een verstrooiing op zee te organiseren. Door vooraf je wensen vast te leggen, kun je nagaan wat er met je as gebeurt na je overlijden. 

Er zijn ook mogelijkheden om as te verstrooien in een Herinneringsbos in de buurt van Charleroi. 

Zoom: Administratieve en organisatorische formaliteiten na een overlijden

Samenvatting van het artikel

Een overlijden brengt zonder twijfel administratieve en juridische formaliteiten met zich mee die van tevoren, tijdens je leven, kunnen worden voorbereid. Als er geen instructies zijn achtergelaten aan de familie en vrienden van de overledene, geeft dit SAM-artikel je richtlijnen over de essentiële stappen die je moet nemen om de organisatie van de uitvaart en de bijbehorende formaliteiten zo goed mogelijk te regelen. In dit SAM-artikel bekijken we hoe je : ☑️ Bereid je voor op het einde van je leven en je overlijden wanneer dat mogelijk is ☑️ Je nalatenschap organiseren en ervoor zorgen dat je wensen worden gerespecteerd door middel van officiële documenten of een begrafenisverzekering, indien beschikbaar ☑️ De administratieve en organisatorische formaliteiten afhandelen die voortvloeien uit het overlijden van een dierbare (bank, verzekering, uitkeringen, enz.) ☑️ Een begrafenis organiseren naar het beeld van de overledene ☑️ Een aangifte van nalatenschap indienen ☑️ Beheer van de materiële bezittingen die de overledene heeft nagelaten Er zijn ook twee speciale gevallen die in dit SAM-artikel worden behandeld: ☑️ Het overlijden van een kind (of ongeboren kind) ☑️ Een nalatenschap met een zwak persoon Als je nog vragen hebt over dit onderwerp, neem dan elke donderdag gratis contact op met ons juridisch team ☎️ per telefoon op 02/474.02.44 of stuur ons een e-mail 📧 naar info@reseau-sam.be.

Tags

  • Opvolging
  • Uitkering
  • Dood
  • Laatste wil en testament
  • Ceremonie
  • Begrafenis
  • Overleden
  • Bankrekening
  • Geblokkeerde rekening
  • Organisatie
  • Administratieve procedures
Deel dit artikel